ALRAKO KFPS 2016 - Fokvereniging Het Friesch Paard Limburg

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

ALRAKO KFPS 2016

sport

ALRAKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR 24 september 2016
Melanie Mouthaan met Wilke-C van de Wijdewormer allereerste KFPS kampioen Zware tour

Voor het eerst in de geschiedenis van het KFPS is er een kampioenschap voor Friese paarden in de hogere dressuur. Melanie Mouthaan met haar 17 jarige hengst, de Fabezoon Wilke- C van de Wijdewormer  scoorde 62,93 procent in de Grand Prix en werd hiermee onze allereerste kampioen in de zware tour. Het ALRAKO KFPS kampioenschap werd onder stralende weersomstandigheden voor de vijftiende keer verreden in Kootwijk en dat was aanleiding voor een feestje. De organisatie en het KFPS zijn  overeengekomen om dit jaar voor het eerst een kampioenschap voor de Subtop te organiseren.

Marc-Peter Spahn imponeerde in de lichte tour, hij reed met de Jornzoon Djorn van de Demrostables  een hele fijne proef  Prix St. Georges en dat werd beloond met de kampioenstitel.  Het publiek genoot van de prachtige proef. De jury was ook diep onder de indruk en de combinatie scoorde 71,1 procent!  Jurylid Monica Drohm uit Doetinchem hierover: “Het was gewoon heel erg goed! Ik ben er nu nog lyrisch over. Ik kon onder andere een 8 en een 9 kwijt voor de pirouettes. Een geweldig paard, zet maar bij mij op stal!”  Complimenten van de jury waren er ook voor  Judith Pietersen met Kop Jansen Timberland (v. Tsjitse 387), zij werd reserve. “Zij weet de paarden heel fijn voor te stellen”.  Vooral de ZZ-zwaar was goed bezet en daar moesten drie combinaties overrijden.  Judith Pietersen  straalde de hele middag  want met de Jornzoon  Kop Jansen Bas pakte ze wel het kampioenslint. “In de ochtend was ik nog niet helemaal tevreden maar bij het overrijden pakte alles goed uit”.  De combinatie is de  allereerste kampioen in de ZZ-zwaar met een sterke score van 67,48 procent. Leonie Evink werd reserve met de stamboekhengst Wylster 463.

Alles voor Afke en Renske
De nog maar veertienjarige Havo-leerlinge Afke Weidenaar was grootverdiener in de breedtesport. In de klasse B pakte ze heel onbevangen de kampioenstitel met haar  11-jarige merrie Renske (v. Jasper 366). In de ochtendronde stond de combinatie nog tweede. “Ik had dit totaal niet verwacht. Ik had niet zo’n goed gevoel over de eersteproef, er was veel spanning. Maar er zaten ook een paar hele goede stukken tussen. Bij het overrijden ging het veel beter. Renske houdt wel van publiek om haar heen. Ze is heel goed in de uitgestrekte gangen en heeft een hele makkelijke galop”, zo vertelt Afke Weidenaar.  Ze is er nog beduusd van want  ze scoorde maar liefst 71,44 procent!  Afke was de beste jeugdruiter en dat leverde haar een Fryso zadel op van Tweespan Ruitersport.  Renske  was de beste merrie in de B/L en daardoor krijgt de combinatie drie privélessen en een staatsiedeken van Trainingscentrum Esther Liano. Bijzonder is dat Renske’s hengstveulen van Hessel  480 gewoon meegaat naar de wedstrijden. Hij stond na afloop van de prijsuitreiking rustig te wachten op zijn moeder in de trailer. Henk van der Pol uit Ede jureerde de finales van de B, L2 en M2. Hij was lovend over kwaliteit van de ruiters en hun paarden  in de finales.  Complimenten waren er vooral voor Afke Weidenaar met Renske. “Zij is mij erg bijgebleven. De combinatie straalde plezier uit, heel sympathiek gereden. De amazone reed echt onderdeel voor onderdeel  precies zoals het hoort”.

Geweldige dag
Judith Pietersen was een echte lintenverzamelaar, ze had een geweldige dag.  De amazone was al succesvol in de subtop en ook in de breedtesport pakte ze een kampioenstitel namelijk in de klasse M2 met de Uldrikzoon Kop Jansen LimiTed Edition.  Marrit Reusien  was ook  in vorm met twee paarden in de finale.  De fijn rijdende amazone werd  met Hidde fan de Brinkhof (v. Tsjalke 397) kampioen in de Z1. Met de Wikkezoon Jarn fan de Brinkhof werd Marrit  reserve in de M1 achter Marijke Folmer-Boelen, de nieuwe kampioen met Haiko (v. Maurus 441).

In de L1 kon Annemieke Wybenga met de Stenderzoon Maile P.W. naar voren komen om de kampioensdeken van Bolsterbos en de kampioenssjerp in ontvangst te nemen.  In de L2 was de hoogste eer voor Harmina Holwerda met Hercules PJ (v. Tjalf 433). In de Z2 en de ZZ-licht, de beide hoogste klassen uit de breedtesport  reden de ruiters in de finale een kür op muziek. Dit is altijd een hoogtepunt van de dag. Helaas  waren er problemen met de geluidsinstallatie en dat vergde nogal wat improvisatie en koelbloedigheid van de ruiters.  De zeer ervaren Esther Liano pakte met haar eigen Stal Liano’s Thijs (v. Beart) overtuigend de titel in de Z2. Wendy Okkema werd kampioen met de zevenjarige Olgertzoon Stal Okkema’s Eos in de ZZ-Licht.

Viertalwedstrijd
De wedstrijd voor viertallen trekt altijd veel publiek en de afdelingsdressuur stelt zich ook steeds professioneler voor.  Overall winnaar werd het viertal van  De Dongerruters, inmiddels bekend als de zussen Verbeek.  Het Z-Friezenteam Groningen kwam uit tijdens de wedstrijd en gaf als zestal een fantastische show tijdens het middagprogramma. Prachtig om te zien was ook de demonstratie van dameszadelclub Fleurop onder leiding van Zwaen Brink.  De dames toonden gratie en elegantie uit vervlogen tijden. Swaen Brink gaf uitleg over het rijden in een dameszadel.

Volledige uitslagen: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl


ALRAKO NIEUWE HOOFDSPONSOR KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR

ALRAKO BV uit het Friese Kootstertille is de nieuwe hoofdsponsor van de KFPS outdoor competitie georganiseerd door de fokverenigingen. De Grasdijk is bijna twee jaar de hoofdsponsor geweest. Vanaf nu heeft de landelijke competitie een nieuwe naam: ALRAKO KFPS Kampioenschap Dressuur. ALRAKO BV is leverancier van kunststof en aluminium ramen, deuren en kozijnen en zij doen tevens het installatiewerk.

De families Dijk en Lemstra van ALRAKO hebben enorme affiniteit met Friese paarden in de sport. De familie Dijk vierde successen met hun Kroon en Sportmerrie Celma P. Deze Gerrytdochter was indoorkampioen mennen 2006/2007. Zeer bekend is de alleskunner de  Kroon en Sportmerrie Auckje fan ‘e Alde Ryd van de familie Lemstra. De Tsjalkedochter uit eigen fokkerij imponeert onder het zadel en in tuig. Bovendien was ze vorig jaar fokdagkampioene van Ta it Bihald in Sumarreheide en won ze op de Centrale Keuring de Pavo Fryso Bokaal Tuigaanleg merries. Zoon Nanning Lemstra is een graag geziene voorbrenger op de fokdagen.

ALRAKO KFPS Kampioenschap van B tot en met Grand Prix!
Bij de ruiters loopt de spanning op. De laatste selectiewedstrijd van Fokvereniging It Fryske Hynder is 28 augustus in Koudum. Bent u ook benieuwd hoe onze ruiters er voorstaan? Kijk dan even op onze website.
Het dressuurkampioenschap zal voor de 15de keer worden gehouden in Kootwijk, reden voor een feestje!  De subtop is geen gewone wedstrijd meer, er kan ook worden gestreden om de KFPS kampioenstitels!
Verder is er een wedstrijd voor vier- en zestallen. Een week na de Centrale Keuring kunnen we allemaal weer genieten van onze allerbeste Friese paarden maar dan in de sport! Dit dressuurfeest mag niemand missen, kom ook uw favorieten aanmoedigen en beleef het mee. Dameszadelclub Fleurop en Z-Friezenteam Groningen zijn er ook!

ALRAKO KFPS Kampioenschap Dressuur 2016
Organisatie: Dressuurcommissie gezamenlijke fokverenigingen
Info en reglementen: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl
Hoofdsponsor: ALRAKO BV: www.alrako.nl

Finale: Zaterdag 24 september in Kootwijk
PASSIE VOOR FRIEZEN, PASSIE VOOR DRESSUUR:
Aanvang: 9.00 uur
KFPS kampioenschap B t/m ZZ-Licht
Nieuw: KFPS kampioenschap Subtop
Wedstrijd afdelingsdressuur (vier- en zestallen)ALRAKO KFPS Kampioenschap 24 september 2016

Op 2 Juli zijn er foto's gemaakt door William Schulte vanaf de klasse M

De foto's zijn te bekijken op http://www.wsfotodesign.nl/evenementen.html

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu