evenementen leden fokvereniging - Fokvereniging Het Friesch Paard Limburg

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

evenementen leden fokvereniging

evenementen

Artikel Manon Engelbert in jaarboek 2019


Hallo,  hé wat leuk dat je mijn artikel wil lezen. Mijn naam is Manon Engelbert en ik ben Guasha therapeut, instructeur en trainer op het gebied van grondwerk in de Academische Rijkunst.
Wat is grondwerk?
Grondwerk is niets anders dan het uitvoeren van commando’s aan het paard (dressuuroefeningen) waarbij de ruiter naast het paard loopt. Ik doe dit volgens de Academische Rijkunst methode. En deze stelt als volgt:
Vroeger was harmonie tussen paard en ruiter onontbeerlijk en was een wendbaar , buigzaam en gehoorzaam paard van levensbelang. Belandde je met een op hol geslagen paard in vijandelijk gebied, dan kostte je dat je leven. Daarom werd het paard goed en zorgvuldig getraind om in oorlogen, tweestrijd, veldslagen en krijgstochten met zijn ridder, koning, of vorst gehoorzaam als een centaur, verzameld op de achterhand snelle manouvers te kunnen maken.
Een belangrijk item in de dressuursport is daarom ook het paard verzameld op de achterhand te krijgen.
Wat heeft dit grondwerk voor mij betekend?
Grondwerk heeft voor mij en mijn paard veel gebracht. Gabriëlla is een Friese merrie van 9 jaar. We zijn al bijna 6 jaar samen. Ik rijd met haar dressuur in de M1 klasse. Ik ben grondwerk met haar gaan doen om niet alleen begrip te krijgen tussen mens en paard tijdens het  (dressuurmatig) rijden, maar een band te creëren tussen mens en paard, ongeacht of men er op zit of niet. Mijn band met Gabriëlla is hierdoor heel erg versterkt. Omdat ik de dressuur oefeningen naast mijn paard beoefen (grondwerk) krijg ik een beter inzicht over de uitvoering van de dressuur. Het paard loopt namelijk vrij, zonder het gewicht van de ruiter. Hierdoor voert het paard de dressuur op een voor haar natuurlijke manier uit en ben ik beter in staat de uitvoering van de dressuur te beoordelen en te sturen.  Grondwerk is hierdoor een heel belangrijk onderdeel geworden in mijn training.  Deze manier van trainen heeft mij en mijn paard niet alleen fysiek

maar mentaal rustiger en sterker gemaakt. Gabriëlla heeft meer balans gekregen, ook tijdens het rijden, merk ik dat ze zichzelf steeds meer gaat dragen en zekerder voelt.
Een team gevoel tussen paard en mens overheerst.
Waarom is grondwerk zo belangrijk?
Ondanks dat grondwerk steeds populairder wordt, wordt het nog altijd te weinig gedaan.  Met grondwerken kunnen wij het paard namelijk gymnastiseren, opleiden en rechtrichten zonder ruitergewicht. Het paard gebruikt hierdoor haar lichaam en spieren onbelast. Vanaf de grondpositie kun je alle bewegingen van het paard goed bekijken en daarop anticiperen . Door gymnastische oefeningen onbelast uit te voeren kun je het paard leniger, buigzamer en sterker maken. Je kunt eerst vanaf de grondpositie alle dressuur oefeningen aanleren, zodat later onder het zadel de oefeningen makkelijker worden.  Het paard heeft immers al geleerd de oefeningen op een correcte manier uit te voeren. Bovendien heeft ze het vertrouwen in de oefeningen al aangeleerd gekregen en zijn de spieren voor deze oefeningen al verder ontwikkeld. Hierdoor zal het paard relaxter de oefeningen met de ruiter op het paard gaan uitvoeren. De communicatie verbetert, het paard krijgt meer zelfvertrouwen en leert op eigen benen te gaan lopen.  Kortweg een win-win situatie.
Ook wanneer er sprake zou zijn van een revalidatie,  als trainen weer medisch verantwoord is, is het beter om met grondwerk te starten.  Het paard kan middels grondwerk weer rustig opbouwen, zonder belasting van het gewicht van de ruiter,  en de spieren langzaam versterken en de balans herstellen.  Als het paard dan weer voldoende aangesterkt is kan de ruiter weer op het paard.
Buiten het feit dat grondwerk ontzettend veel voordelen heeft in de ontwikkeling van het paard en relatie tot de ruiter, is het ook nog eens super leuk om te doen.  Je kan het paard voor het berijden eerst eens goed loswerken met grondwerk.  De z.g. warming up. Daarna zal het paard zich comfortabeler voelen om te presteren en te gehoorzamen.
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie betreffende:
- grondwerk lessen
- guasha behandeling paard
- guasha behandeling mens
kijk dan op:
www.guasha-therapie.com
Ik wens jullie veel paardenplezier.

De kosten van de clinic zijn
2 personen 30 minuten E 30.00 per persoon
priveles      30 minuten E 42.50

2 personen 45 minuten E 36.00 per persoon
priveles      45 minuten E 52.00

Opgeven via mail hbekx@menhbekxtransport.nl


 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu