jonge fokker van het jaar - Fokvereniging Het Friesch Paard Limburg

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

jonge fokker van het jaar

keuringen

Plan Jong-KFPS Jonge fokker van het jaar
Ter promotie van de fokkerij onder jongeren heeft het Jong-KFPS een plan opgesteld om jonge fokkers te stimuleren. Fokkerij voor jongeren is vaak moeilijk te realiseren vanwege het gebrek aan faciliteiten en middelen. Door een stimuleringsplan op te stellen kunnen we, in samenwerking met het stamboek en de fokverenigingen meer aandacht geven aan de jonge fokkers. De winnaar van de titel krijgt een voor de fokkerij relevante prijs; een gratis* dekking naar keuze, ter beschikking gesteld door het KFPS. Naast deze hoofdprijs heeft het JongKFPS voor ogen dat het plan er voor kan zorgen dat de jonge fokkers op bijvoorbeeld fokdagen genomineerd kunnen worden, zodat er meer aandacht komt voor de mogelijkheden van fokkerij ook op jonge leeftijd. Dit kan ‘ jonge fokkers in de dop’ stimuleren om een actieve bijdrage te gaan leveren in de fokkerij. Deze aandacht tijdens fokdagen en de aanloop naar de Centrale Keuring is minstens zo belangrijk in de stimulering van jonge fokkers als de uiteindelijke titel.
Naast een puntentelling (Bijlage 1) zal er ook een factor meegenomen worden om te corrigeren voor het aantal gefokte paarden per jaar, om te voorkomen dat grote aantallen altijd zullen winnen. Aangezien we iedereen een kans willen geven kans te maken op deze prijs en het niet de bedoeling is meerdere jaren achtereen een zelfde winnaar te hebben zal het eindoordeel altijd gewogen worden door een nader te benoemen jury. Op deze manier blijft de mogelijkheid altijd behouden om factoren mee te kunnen wegen die niet in een reglement te vatten zijn.
Punten worden geteld in het jaar dat ze behaalt zijn. De telling zal plaatsvinden van tussen twee Centrale Keuringen, op deze manier wordt zowel de hengstenselectie als het volledige keuringsseizoen meegenomen. Dit betekent ook dat er tijdens de CK nog veel kan veranderen, toch zal er op basis van de inschrijvingen en de deelname op de CK een lijst gemaakt worden van genomineerden. Het is de bedoeling dat de winnaar van de prijs in ieder geval aanwezig is op de CK om deze in ontvangst te nemen.
Voorwaarden om in aanmerking te komen voor de titel Jong-KFPS “Jonge fokker van het jaar”:
- Genomineerde dient lid te zijn van Jong-KFPS en daarmee in de leeftijdscategorie 16-35 jaar te vallen
- Paarden die meetellen hoeven niet op naam te staan, maar genomineerde dient wel als fokker van het paard geregistreerd te staan
- Punten worden geteld in het jaar dat ze behaalt zijn.
- Telling vind plaats tussen 2 Centrale Keuringen
- Eindoordeel wordt gegeven door een nader te bepalen jury
- Prijsuitreiking zal plaatsvinden op de Centrale Keuring in Drachten


*Gratis dekking ter waarde van maximaal €1000,-, mogelijk gemaakt door het KFPS

Bijlage 1
Puntentelling Jong-KFPS  “Jonge fokker van het jaar”

Veulens:
1e pr:  3
2e pr:  2
3e pr:  1
geen: 0

Merrie:
(vrlp) Model: 5
vrlp Kroon:  4
Ster 1e pr:  3
2e pr: 2
3e pr: 1
geen: 0
Pref: 5
Prestatie: 4

Hengsten/ruinen
Dekhengst: 8
Verrichting: 5
3e bez: 3
Ster: 2

IBOP 77+ : +2
Sport: +2

Het aantal punten wordt gedeeld door het aantal paarden wat deze punten heeft behaalt.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu